Duurzaamheid toepassen in je inrichting

Door Content team Furnea
13 April 2021

Furnea | Duurzaamheid toepassen in je inrichting

Duurzaamheid is een term die we de afgelopen jaren op verschillende plaatsen zijn tegengekomen. Denk aan duurzaam wonen en duurzaamheid op het gebied van bouwen en eten. Ook is een van de trends op het gebied van duurzaamheid je woning op een duurzame manier inrichten. Wil je meer weten over duurzaamheid, duurzaam leven en hoe je duurzame meubels in je woning kunt gebruiken? Dat vertellen we je graag in deze blog.

Waarom duurzaamheid zo belangrijk is

Duurzaamheid... Het kan niet anders of je bent de afgelopen jaren meerdere malen met deze term in aanraking geweest. Maar wat is duurzaamheid nu precies en waarom is het dan zo belangrijk?

Sky Style Caleb Ladekast Massief

Wat is duurzaamheid?

Tegenwoordig is duurzaamheid een veelomvattend begrip. In het kort draait het bij duurzaamheid vooral om het feit dat mensen, milieu en economie met elkaar in balans zijn. Hierbij mag je de bronnen van de aarde gebruiken, mits het de behoeften van toekomstige generaties niet in gevaar brengt en de gebruikte bronnen uitput. John Elkington is een beroemde adviseur op het gebied van duurzame ontwikkeling en hij heeft aangegeven dat duurzaam ontwikkelen een samenhang is tussen 3 P's, People, Profit en Planet. Ook de ecologische voetafdruk is een belangrijke waarde om de mate van duurzaamheid in bepaalde gebieden te bepalen. De ecologische voetafdruk is de hoeveelheid ruimte die we zouden moeten hebben om de hoeveelheid die een persoon gebruikt, te kunnen produceren. Het is op het gebied van duurzaamheid slecht gesteld met de aarde: we hebben verre van genoeg ruimte op aarde om die hoeveelheid te kunnen produceren in evenwicht te brengen met wat we gebruiken. We komen tot slechts een kwart, wat betekent dat we 4 aardbollen nodig hebben om ons verbruik te compenseren. 

Waarom is duurzaamheid belangrijk?

Duurzaamheid is op vele vlakken enorm belangrijk. In de eerste plaats om ons milieu te beschermen, maar vooral om ervoor te zorgen dat vele generaties na ons nog kunnen genieten van een vruchtbare en gezonde aarde.

Wat zijn de voordelen van duurzaamheid?

Naast een gezonde aardbol die nog ontelbare eeuwen meegaat, zijn er nog vele andere voordelen van het verduurzamen van de maatschappij. Denk aan:

  • Het verminderen of voorkomen van klimaatverandering ten gevolge van broeikasgassen.
  • Grondstoffen en zoet water worden niet meer verspild.
  • Geen schadelijke stoffen en afval dat in het milieu belandt.
  • Zorgvuldige en minimale toepassing van bestrijdingsmiddelen.
  • Luchtvervuiling.
  • Tegengaan van verdroging en verzuring van de bodem.
  • Mensenrechten worden niet meer uitgebuit en geschonden.

FSC certificering

Bij de inrichting van je huis en het kopen van meubels, is het belangrijk om op het FSC keurmerk te letten als je duurzaam wilt wonen. Het FSC keurmerk staat voor Forest Stewardship Council. Behoud en verantwoord bosbeheer, dat is waar FSC zich voor inzet. Verantwoord bosbeheer omvat alles wat met duurzaamheid te maken heeft, sociale, ecologische en economische aspecten van bosbeheer zijn in balans. Kies je voor hout met een FSC keurmerk, dan weet je dat je meehelpt aan het verduurzamen van de aarde door je huis met duurzame meubels in te richten.

Milieu en recycling

Furnea draagt het milieu en het verduurzamen van de maatschappij een warm hart toe. We dragen op diverse manieren ons steentje bij om mens, milieu en de economie in balans te houden. Zo staan we achter onze meubels en willen we zoveel mogelijk houten meubels met het FSC-keurmerk verkopen. Meubels en andere producten die aan ons geleverd worden, worden doorgaans in dozen geleverd. We recyclen deze dozen altijd. Zo geven we iets terug aan de aarde door dingen opnieuw te gebruiken, in plaats van ze weg te gooien en nieuwe te kopen. Daarnaast zijn onze verpakkingen ook ergonomisch verantwoord. Hoe? Heel simpel, door zo weinig mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken, hoeft er minder energie in het openen gestoken te worden. Dit is slechts een greep van de inzet van Furnea op het gebied van duurzaamheid. 

Obsession Jaipur Vloerkleed 80 x 150 cm Taupe

Ben jij bewust bezig met duurzame meubels?

Furnea is bewust bezig met duurzaamheid. Dit doen we niet alleen door het recyclen van door ons ontvangen verpakkingsmateriaal. Ook bieden we meer ruimte aan producten die voorzien zijn van het FSC-keurmerk. Ook bieden we meer ruimte aan natuurlijke producten die opnieuw gebruikt of gerecycled kunnen worden, zoals wol. In het verlengde hiervan bieden we dan ook meer ruimte voor handgemaakte producten die van gerecycled materiaal gemaakt worden. 

Slimmer en praktisch wonen

Met oog voor natuur en milieu wil je ook duurzaam inrichten. Dit kan heel eenvoudig. Sterker nog, een duurzame inrichting is zelfs een van de huidige woontrends. Duurzaam wonen is tegenwoordig namelijk veel meer dan een slimme thermostaat en wat spaarlampen.

Gerecyclede materialen

Een van de duurzame woontrends is het gebruik van gerecyclede materialen. Nu kun je daarvoor naar de kringloop gaan, maar er zijn tegenwoordig ook veel nieuwe en moderne meubels die van gerecyclede materialen zijn gemaakt. Zo heb je toch iets nieuws in huis, zonder dat het milieu ermee belast wordt. Zoals eerder vermeld gebruik je bij voorkeur zoveel mogelijk hout dat voorzien is van een FSC-keurmerk. Voor nog meer aandacht voor duurzaamheid, kies je voor hout dat alleen met natuurlijke producten is bewerkt, zoals plataardige olie. Ook voor textiel kun je duurzame keuzes maken. Maak vooral gebruik van natuurlijke, niet op chemische wijze bewerkte, textielsoorten. Hierbij kun je vooral denken aan katoen, zijde en linnen. Ook andere natuurlijke materialen kunnen heel goed gebruikt worden in de aankleding van je interieur. Bijvoorbeeld zeegras, bamboe, riet, maar ook gerecycled hout en andere onbewerkte houtsoorten met een FSC-certificaat. 

Richmond Interiors Lexington 200 cm Eettafel

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd
* Verplichte velden
Versturen