Houtsoorten

Door Furnea
24 Januari 2019

Hout is een zuiver natuurproduct. Hout waar meubels van worden gemaakt is afkomstig uit twee soorten bomen: naaldbomen en loofbomen. Naaldbomen zoals den, grenen en vuren groeien in koudere landen als Nederland en Scandinavische landen. Naaldbomen zijn zachtere houtsoorten en minder sterk tegen stoten. Loofbomen zoals eiken, beuken, noten, kersen en teak zijn hardere houtsoorten en daardoor zeer deugdelijk. Deze bomen zijn vooral afkomstig uit Verenigde Staten, Azië en Europa.

Meubels worden gemaakt van allerlei houtsoorten. Deze houtsoorten worden op verschillende wijze verwerkt tot meubels. De meest voorkomende materialen voor houten meubelen zijn de volgende:

Massief hout

Deze meubelen worden gemaakt van 100 % echt hout. Eiken en teak zijn voorbeelden voor massief houten meubelen. Deze meubels worden vervolgens afgewerkt met glanzende lak, matte lak of olie laag. Er zijn ook massief houten meubels welke onbehandeld en puur natuurlijk ontworpen zijn.

MDF hout

MDF is een hoge kwaliteit houtsoort waarbij fijn vermalen houtvezels zeer sterk samengeperst worden tot een plaat. MDF is makkelijk behandelbaar en in allerlei vormen te bewerken. Deze houtsoort wordt afgewerkt met een harde dekkende laklaag in alle kleuren zoals hoogglans meubels. MDF kan tevens ook met andere afwerkmaterialen afgewerkt worden. Zo kan er een fineerlaagje opgezet worden van echt hout, gelakt worden of met een folielaag gedekt worden.

Geperst hout

Bij deze houtsoort worden grof vermalen houtvezels samengeperst en is iets minder sterk dan MDF hout. Ook geperst hout wordt altijd gedekt met één van de afwerkmaterialen. Geperst hout is één van de meest gebruikte houtsoorten in meubels zoals bureaus en tafels.

Spaanplaat

Spaanplaat bestaat uit kleine deeltjes hout die met een organisch bindmiddel zijn samengevoegd. Ook spaanplaat wordt afgewerkt met fineerlaag, folielaag of laklaag. Zowel spaanplaat als geperst hout, MDF en massief hout worden veel gebruikt in de meubelindustrie. Deze houtsoorten worden ook als basis materiaal gebruikt bij de trendy en design meubels uit onze collectie.