Scandinavische en Japanse woonstijl in de mix | Furnea

Door Furnea content team
24 Augustus 2021

Scandinavische en Japanse woonstijl in de mix | Furnea

Eens in de zoveel tijd steekt er een interieurtrend de kop op waar we gewoonweg niet omheen kunnen. De Scandinavische inrichting is een trend die zich al jaren stevig heeft gevestigd in de interieurbranche. Nu is daar een extra twist aan gegeven door deze te combineren met de mysterieuze Japanse stijl. Door deze ontmoeting, een passionele relatie of samensmelting als het ware, is de Japandi stijl ontstaan. En wie een beetje op de hoogte wil blijven van de meest actuele trends in de wereld van interieurs en woonstijlen, die moet toch zeker weten wat deze spannende Japandi stijl omvat. Om dat te begrijpen, is het wellicht van belang om eerst te weten waar het bij zowel de Scandinavische als de Japanse inrichting om draait. 

De Scandinavische woonstijl als tijdloze trend

De Scandinavische inrichting heeft ooit zijn weg naar Nederland gevonden en behoort al jaren tot een van de populairste woonstijlen. Het is een heel lichte stijl met veel lichte kleuren en hout. Clean, licht, minimalistisch zijn enkele van de steekwoorden waarmee je een Scandinavische stijl kunt omschrijven. Wie aan Scandinavische meubels denkt, denkt vaak vooral aan hout met wit. Toch mogen meubels voor een Scandinavische inrichting echt wel metaal of kunststof erin verwerkt hebben. De Zweedse verf van Moose Färg is een ademende houtverf die voor zowel binnen als buiten geschikt is. De verf is gebaseerd op het eeuwenoude Zweedse verfrecept waarin natuurlijke grondstoffen zoals stijfsel, lijnolie en aardpigment zijn gebruikt. Daardoor ontstaat de unieke matte uitstraling van de Moose Färg zoals de kleuren Kiruna Grå, Vasa Svart en de typische Falu Röd. Ook zijn alle kleuren verkrijgbaar als wash-versie.

De mysterieuze Japanse inrichting

Zen... dat is exact wat je met een Japanse inrichting wil bereiken. Een open gevoel dat veel rust uitstraalt en ruimtelijk aandoet. Kleuren die je in de Japanse inrichting veel terugziet, zijn wit, beige, zwart, grijs, antraciet, groen- en bruintinten, en ook meer opvallende kleuren zoals geel, blauw en rood. Bloemen en planten worden veel gebruikt in deze woonstijl. Bij de Japanse stijl heerst er orde en een gevoel van sereniteit. Geen frutsels, tierlantijntjes en overbodige opsmuk. Alleen dat wat functioneel is, kan in de kamer worden geplaatst. Strakke lijnen, neutrale kleuren en natuurlijke materialen maken het geheel af.

Zo gelijk en toch anders

Waar de Scandinavische stijl vooral om wit en hout draait, kan er bij de Japanse stijl ook zeker gebruik gemaakt worden van donkere kleuren. Ook donker hout past bij de Japanse inrichting, terwijl bij de Scandinavische stijl vooral voor licht wordt gekozen. Er zijn dan ook overeenkomsten, maar zeker ook verschillen tussen deze beide woonstijlen en dat is wat de mix van beide zo interessant maakt. De Japandi stijl is strak en minimalistisch, met veel organische vormen. Minder recht toe, recht aan zoals je dat bij de Scandinavische stijl ziet en toch lichter dan soms bij de Japanse inrichting voorkomt. Vooral natuurlijke materialen als wol, linnen en katoen worden gebruikt. Voor de meubels wordt veelal massief hout gebruikt. Een prachtig natuurproduct dat extra veel warmte aan de inrichting geeft, zonder dat het er druk en onrustig uitziet. Je kunt kiezen uit lichtgekleurde massieve houtsoorten, zoals je bij de Scandinavische stijl gewend bent. Bij de Japandi stijl mag je ook best eens voor een meer donkere en warme houtsoort kiezen, zoals mangohout. Ook rotan wordt veel gebruikt in de Japandi inrichting. 

Mooie en functionele meubels

Het minimalisme voert de boventoon bij de Japandi stijl. Al hoe verleidelijk het ook is om alle mooie meubels in deze stijl in huis te plaatsen, bij Japandi draait het om 'less is more'. Kies meubels die je in jouw ogen echt nodig hebt. En denk dan niet dat je ze nodig hebt, omdat je ze mooi vindt staan. Je hebt ze nodig omdat je ze gebruikt, zoals een eettafel en tv-kast. Kies voor multifunctionele meubels waar je ook spullen in op kunt bergen. Uit het oog, uit het hart is hierbij een belangrijk principe. Wil je de rust en ordelijkheid van de Japandi stijl bewaken, dan kies je dus voor meubels met gesloten opbergruimte. 

Onderhoud van massief houten meubels

Een meubel van massief hout wil zeggen dat het meubel, of een deel ervan, uit 100% hout bestaat. Hout is een levend natuurproduct dat alleen met het juiste onderhoud mooi blijft. Daarnaast zorgt onderhoud ook voor een aanzienlijke verlenging van de levensduur. Mangohout is tegenwoordig een veel gebruikte massieve houtsoort, maar ook teak en eiken zijn voorbeelden van massieve houtsoorten die veel gebruikt worden. Hout werkt altijd en het is belangrijk het hout goed te verzorgen met een olie die voedt, hydrateert en de mooie houtstructuur naar boven haalt. Bij Furnea geven we altijd een onderhoudsadvies mee bij de meubels. Je kunt dan eenvoudig de beste onderhoudsproducten mee bestellen. Voor de Japandi stijl meubels met massief hout kun je het beste plantaardige meubelolie gebruiken en de Wood Care Kit. Bij Furnea vinden we het enorm belangrijk bij massief hout dat het mooie design op een verantwoorde wijze tot stand is gekomen. Daarom leveren wij alleen massief houten meubels met FSC certificaat. Samen met de producenten dragen we op deze manier ons steentje bij aan een beter milieu.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd
* Verplichte velden
Versturen