Verschillende manieren om je TV op te hangen

Door Furnea
6 Januari 2016

Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar een aantal jaren terug hadden we van die logge televisies op een diepe kast of plank die veel ruimte innamen. Tegenwoordig zijn televisies zo plat dat je ze makkelijk aan de muur kunt hangen als een schilderij of foto. Met een muurbeugel heb je dat in een handomdraai gedaan. Of je kiest voor een design TV wandmeubel waar je meteen ook je DVD of Blu-ray speler en je spelcomputer op kwijt kunt.

TV muurbeugel

Een TV muurbeugel bestaat uit een metalen frame wat je aan de muur bevestigd. Meestal krijg je bij het ophangsysteem schroeven en pluggen meegeleverd zodat je zeker weet dat je het frame goed kunt ophangen. Zorg dat je de TV altijd op een draagmuur bevestigd, zodat je zeker weet dat je TV ook goed blijft hangen. De muurbeugel voor de TV boor je dus vast aan de muur, vervolgens hang je de TV aan de daarvoor bestemde beugels met het bijgeleverde bevestigingsmateriaal.

Draaien Muurbeugels zijn ideaal voor de slaapkamer of je studentenkamer. Vooral de muurbeugels waarmee je je TV kunt draaien of naar je toe kunt trekken. Zo kun je lekker vanuit je bed een (romantische) film kijken en als je klaar bent, ‘duw’ je je televisie weer tegen de muur. Hierdoor bespaar je veel ruimte.

Wandmeubel

Wil je je TV compact tegen de muur plaatsen, maar ook de Blu-Ray speler of je favoriete spelcomputer erbij aansluiten? Dan is een TV wandmeubel meer iets voor jouw interieur. Deze wandmeubels bestaan meestal uit een verticaal gedeelte wat je tegen de muur bevestigd. Hierin kun je de kabels stijlvol en netjes wegwerken. Aan het verticale gedeelte kun je diverse plankjes monteren voor al je apparatuur. Bovenaan het TV wandmeubel hang je de TV. Net als met de muurbeugel is het verstandig om het wandmeubel op een stevige (draag)muur te bevestigen.

De juiste hoogte Of je nu een TV muurbeugel kiest of toch gaat voor het TV wandmeubel, het belangrijkste is dat je de juiste kijkhoogte creëert. Wanneer je TV te hoog of te laag hangt kun je moeite hebben met kijken – en dat voel je in je nek. Om te bepalen of je TV op de juiste hoogte komt, ga je op de bank of stoel zitten waarin je altijd televisie kijkt. Als je het systeem alleen gaat bevestigen is het verstandig om met een meetlint te meten waar de televisie op ooghoogte komt. Meet bijvoorbeeld de afstand van de grond naar je ogen. Ongeveer op die hoogte hang je de televisie op voor het allerbeste kijkplezier.