Wat is de VESA maat van je TV?

Door Furnea
9 Januari 2014

Wil jij je TV ophangen aan de muur? Dan heb je vast en zeker het woord 'VESA maat' voorbij zien komen tijdens je zoektocht naar een TV muurbeugel of een TV wandmeubel. Maar wat is nou precies een VESA maat en hoe vind jij de VESA maat van je TV?

VESA is de afkorting van Video Elecronics Standards Association

VESA is de afkorting van Video Elecronics Standards Association en is niks anders dan de afstand tussen de schroefgaten achter je LCD, LED, 3D of Plasma TV. Om de juiste TV muurbeugel te vinden voor het ophangen van je televisie, heb je de VESA maat en het gewicht van je TV nodig. Achter elke flat panel TV zitten er 4 schroefgaten die een vierkant of een rechthoek vormen. Om de VESA maat van je TV te vinden meet je eerst de horizontale afstand tussen de schroefgaten en daarna de verticale afstand.

Is de horizontale afstand tussen de schroefgaten achter je TV 50 mm. en de verticale afstand 100 mm. bijvoorbeeld? Dan is de VESA maat van je televisie 50 x 100. Is de afstand 200 mm. horizontaal en 200 mm. verticaal, noemen wij dat VESA 200 x 200. Zo kun jij de VESA maat van jouw TV ook vinden. De meest voorkomende VESA maten zijn 100 x 100 en 200 x 100.

VESA MAAT Furnea