Belangrijkste kenmerken van een landelijk interieur

Door Furnea - Marketing team
9 September 2021

Belangrijkste kenmerken van een landelijk interieur

Om de belangrijkste kenmerken van een landelijk interieur te kunnen omschrijven, is het eerst goed om helder te maken wat een landelijk interieur dan precies is. Welnu, een landelijk interieur staat nadrukkelijk voor rust en ruimte, waarbij je buiten naar binnen haalt. Je haalt het landelijke leven in het interieur en ook nostalgie speelt een voorname rol bij dit interieur. Dat geldt ook voor handgemaakte producten en voor het gebruik van natuurlijke materialen. 

Kies voor rustiek en een rustige uitstraling

Met een landelijk interieur kies je voor een interieur die rustiek en rustig is. De basiskleuren zijn met name wit en grijs, grijs in verschillende tinten. Dat geldt ook voor bruintinten en taupe. Een landelijk interieur is de balken in je woning- mochten die er zijn- blootleggen en ze mooi laten door ze te tonen zoals ze zijn; oud en verweerd vooral. Materialen die je gebruikt zijn onder meer linnen, wol, katoen en grove weefsels. Inderdaad, natuurlijke materialen dus. In een dit soort interieur past hout en steen terwijl je de vloer bekleedt met houten planken, bij voorkeur in de uitvoering off white of een meer grijze tint. Je gebruikt de oude vertrouwde baksteen en aan de muur kies je eveneens voor wit of grijs en gebruik je kalkverf. Het mooiste is dat je een grote houtkachel kunt plaatsen. Kussens erbij en samen met je gezin er om heen; ook dat is een landelijk interieur. Het is gezelligheid en sfeer. Het is beleving, het voelt nostalgisch. 

furnea luzerna serie

Kies voor accessoires die doorleeft en robuust zijn

Kies je voor een landelijk interieur, dan kun jij je hart ophalen wat betreft het gebruik van woonaccessoires, het liefst doorleefde accessoires die robuust zijn wat betreft de vorm. Je kunt verder aan de slag met gevlochten manden glaswerk om foto's en met name accessoires met een verweerde, doorleefde look.

Grove meubels met ook al een robuuste uitstraling

Wat betreft de meubels kies je voor grove meubels met een robuuste uitstraling. Je laat harde, rechte lijnen voortaan links liggen en kiest evenmin voor een gladde afwerking, maar juist bewust voor de natuurlijke vorm. Grote houten kasten, een houten eettafel en drukknoppen op je eetkamerstoel; het is allemaal prima toepasbaar binnen een landelijk interieur. Je gebruikt vooral ronde vormen zoals je die ook in vervlogen tijden veel zag en je meubels hebben bolpoten. Voor strakke lijnen is geen plaats, dit is meer iets voor een moderne inrichting. Een bijzettafel? Gebruik liever kleine krukjes. 

Linnen dekbed en een gehaakt plaid

Natuurlijk slaap je ook in een landelijk interieur en dan bij voorkeur in een smeedijzeren ledikant of een bed van hout. Daarop hoort een linnen dekbed en natuurlijk een gehaakt plaid. Je kunt het zo uittekenen. Een landelijke uitstraling staat voor een houten keuken, afgewerkt met latjes. Rondom zie je veel natuursteen en de wasbak is van keramiek. De sierlijke afwerking in de keuken doet de rest, net als de nostalgische handgrepen. Idealiter heb je een granieten werkblad. Dan is je landelijk ingerichte keuken pas echt helemaal af. 

furnea corsica serie

Een vrijstaand bad

Als je het goed wilt doen, dan hanteer je ook in de badkamer de richtlijnen die gelden voor een landelijk interieur. En dat kan ook in deze ruimte meer dan goed. In een landelijke badkamer is ruimte gereserveerd voor een los bad met die bekende authentieke pootjes. Je gebruikt steigerhout en voor aan de wand zijn tegenwoordig tal van tegeltjes beschikbaar met een design dat geschikt is voor de landelijke badkamer en het dus ook die uitstraling geeft. 

Armaturen van smeedijzer

De liefhebber van accessoires is helemaal zo blij als een kind als gekozen wordt voor een landelijk interieur. Zorg er wel voor dat de accessoires robuust en van natuurlijke materialen zijn. Kies voor accessoires in de vorm van grote spiegels, vazen, potten van keramiek, glaswerk en aardewerk met landelijke boeketten. Er is ruimte voor gehaakte plaids, koeienhuiden en een zacht wollen kleed. Ook de verlichting houd je landelijk; de armaturen kies je bij voorkeur van smeedijzer en ook een kroonluchter staat in elk landelijk interieur. 

Gemoedelijk en gezellig

Mensen denken bij een landelijk interieur onwillekeurig vaak aan een mooi boerderijtje ergens ver weg van de drukte op het platteland. Omdat dit niet voor iedereen weggelegd is, kun je ook prima in de stad een landelijke inrichting realiseren. Dat doe je door gebruik te maken van de juiste meubels en passende accessoires. Het boerderijtje denk je er dan maar even bij. Een interieur dat landelijk is, is een interieur waarin iedereen zich meteen thuis voelt en dat staat voor gemoedelijkheid en gezelligheid. Het zijn de natuurlijke materialen en de focus op buitenleven en nostalgie die hiervoor zorgen. Landelijk wonen is kiezen voor ruw en onbewerkt. 

Je kunt wat spelen met de kleuren

Hout, steen, linnen, riet en katoen. Het misstaat in geen enkele woning die een landelijke inrichting heeft. Het is de houten fruitschaal op de boomstamtafel. Behalve de al eerder genoemde kleuren kun je er iets van afwijken door te werken met kleuren als zwart, donkergroen en donkerblauw. Felle kleuren krijgen geen ruimte binnen een landelijk interieur. Met een landelijk interieur wil je immers rust uitstralen, Door het gebruik van felle kleuren wordt een ruimte echter vaak meteen een stuk drukker. Een bankstel moet gewoon groot zijn en dan het liefst een bankstel waar je nog echt in wegzakt. Uiteraard is de bank bezaaid met kussens. Ook iets als lambrisering is kenmerkend voor een landelijk interieur. 

Combineren is ook een optie

Voor veel mensen is een omslag maken naar een volledig landelijk interieur soms nog een stapje te ver. Je kunt uiteraard altijd aan het combineren slaan. Kies dan bijvoorbeeld voor natuurlijke materialen die je combineert met meer moderne meubelen en frisse kleuraccenten. Geheid dat dit prachtig staat. Zo kun je een strakke landelijke inrichting toch vaak al iets breken door te werken met verrassende kleuraccenten. Wat je ook wel ziet is het gebruik van nieuwe materialen die exterieur voorzien zijn van materialen met een authentieke look. Ook veel voorkomend is dat mensen kiezen voor de kleurcombinatie zwart en wit, afgewisseld met accenten van hout en rode details.  

Kies voor kaleien

De wanden? Daarvoor kun je tegenwoordig ook kiezen voor de techniek die kaleien heet. Kleien met een a, zoiets. Het is een techniek die de boeren vroeger gebruikten voor speciaal aan de gevels van hun boerderij. Dit omdat het vocht buiten de deur hield. Door de wanden te kaleien, krijg je de look en feel van weleer en voldoe je helemaal aan de richtlijnen rondom landelijk wonen. Kaleien lijkt er voor uitgevonden.

Niemand verantwoording schuldig

Wat betreft het landelijk interieur en de meubels hoef je zelf het wiel niet opnieuw uit te vinden. De betere zaken hebben vaak een ruim aanbod meubels die naadloos in elk landelijk interieur passen. De betere zaken hebben bovendien specialisten aan boord die je precies kunnen vertellen aan welke accessoires je moet denken als je bepaalde meubels koopt. Met wat hulp kom je er wel. Bovendien gaat het er in essentie ook om wat je er zelf bij voelt. Je bent verder niemand verantwoording schuldig. Wel is het zo dat een landelijke inrichting beter tot zijn recht komt als je je wel houdt aan de gestelde richtlijnen.

furnea westerland white serie

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd
* Verplichte velden
Versturen