Hoe maak je tafels het beste schoon?

Door Furnea content team
10 Augustus 2020

Hoe maak je tafels het beste schoon?

Je kunt dan wel een mooie tafel bij ons hebben gekocht, bijvoorbeeld van onze merken Richmond Interiors, Davidi Design of Hubertus Meble, het is wel zaak de tafel goed schoon te houden. En dan maakt het niet uit of je kiest voor een van onze eet- of bartafels, bijzettafels of salontafels. Als je ze mooi wilt houden, dan moet je de tafels simpelweg regelmatig schoonmaken. Maar hoe doe je dat dan eigenlijk?

Vette vingers en vocht in de tafel

Laten we de tafels eens op een hoop vegen en kijken naar tafels van hout. Robuuste tafels met uitstraling, een stukje natuur in huis. Het is wel zaak de houten tafels schoon te houden, want de tafels is snel vuil. Vette vingers is al genoeg om over vocht nog maar te zwijgen. Gooi je iets om, dan zal het vocht zo snel mogelijk proberen de tafel binnen te dringen. Zaak dus om altijd direct in actie te komen als je tafel in aanraking komt met vocht. Wacht je te lang? Dan dringt het vocht onherroepelijk de tafel in en dat is wel het laatste wat je wenst. 

Kijk altijd uit met een agressief reinigingsmiddel, want die kunnen de beschadigingen aan je tafel al snel vergroten. Het is altijd veel beter om te kiezen voor producten als schoonmaakazijn, soda en groene zeep. Dergelijke producten hebben van nature al een ontvettende werking net als dat ze een reinigende werking hebben. Dat doen ze echter op een veel mildere manier dan de agressieve schoonmaakmiddelen doen. Belangrijk is wel dat als je met schuursponsjes werkt, je altijd met de zachte kant over de tafel gaat.

Goed om te weten is dat we bij Furnea ook onderhoudsproducten aanbieden. Voor tafels van vrijwel ieder materiaal hebben we speciale reinigingsmiddelen. Zo hebben we onder andere reinigingsmiddelen voor meubels van leer en voor hoogglans meubels. In onze online shop vind je onder andere de reinigingsmiddelen van het merk Oranje Furniture Care.

Onderneem altijd snel actie

Snel actie ondernemen is belangrijk als je de tafel in topconditie wenst te houden. Let op dat als je met een vochtige doek aan de slag gaat er ook vocht in de tafel kan en wil trekken. Droog dus altijd na met een droge doek om dit te voorkomen. Wat ook belangrijk is bij het schoonmaken van houten tafels is om in de lengterichting van de houtdraad te reinigen. Er zit in elke tafel, en zeker in die van Furnea, een patroon. Kijk goed in welke richting de houtdraad loopt en reinig in de lengterichting van de gevonden houtdraad. 

Groene zeep is een must in elke huishouding

Wil je een houten tafel schoon houden, zorg dan dat je altijd groene zeep thuis hebt. Groene zeep is geschikt voor vrijwel elke houtsoort, specifiek pas je het toe als je een tafel van teakhout hebt. Je lost gewoon een lepeltje groene zeep op in lauw water en maakt een sopje om de tafel te reinigen. Denk om de zachte kant van de spons en droog na. Je kunt ook prima schoonmaakazijn gebruiken, zeker als je een tafel van eiken hebt is dit een perfect middel. Je kunt enkele druppels schoonmaakazijn eventueel mengen met olijfolie en je eiken tafel ziet er na reiniging weer als nieuw uit. Als je kringen en hardnekkige vlekken wilt verwijderen is schoonmaakazijn een uitkomst.

Metalen tafel reinigen

Veel mensen verkeren in de veronderstelling dat metaal overal tegen kan en niet vuil wordt. Welnu, beide is onwaar. Ook op metaal kunnen vlekken ontstaan. Vermijd ook nu zoveel mogelijk de agressieve reinigingsmiddelen. Ook voor de tafels van metaal raden we bij voorkeur de natuurlijke producten zoals we die hier al omschreven. Ook dan word je tafel weer helemaal schoon en beschadig je het metaal amper. Let ook nu weer op de zachte kant van het sponsje dat je eventueel gebruikt. 

Glazen tafel reinigen

Zo nu en dan bieden we ook wel kleinere of grotere tafels van glas aan. Prachtig natuurlijk, als het glas maar schoon is. Wat je veel ziet is een tafel van glas vol strepen. Dit is echter wel degelijk te voorkomen. Gebruik op een tafel in elk geval nooit schuurmiddel of een bijtend reinigingsmiddel, net als bleekproducten. 

Wees bovendien verstandig en werk met glas met onderzetters. Als je de glazen tafel gevrijwaard wilt houden van kalkaanslag dan reinig je de tafel heel simpel met gedemineraliseerd water, gekookt water dus. Na het koken laat je het water even afkoelen en gebruik je het om de tafel te reinigen. Daarvoor kun je een reinigingsmiddel speciaal voor glas gebruiken. Dit middel haal je er met het gekookte water weer af. Zo heb je geen kalk meer op je tafel en veel minder vlekken na het reinigen.

Davidi Design Shira Eettafel Betonlook

Beton tafel reinigen

Ook een tafel van beton reinig je bij voorkeur met een PH-neutraal middel, een middel dus met zo weinig mogelijk zuren. Je kunt dan denken aan onder meer groene zeep op basis van sojaolie en lijnolie. Geheid dat de betonnen tafel er weer prachtig uitziet.

Voor vragen over het reinigen van je tafel kun je altijd terecht bij ons specialistisch personeel. Kom hiervoor naar de winkel of neem contact op via de website.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd
* Verplichte velden
Versturen