Welke dimmer voor je led lampen?

Door Furnea
22 Februari 2020

Welke dimmer voor je led lampen?

Onze huizen zijn een plek waar gezelligheid en comfort samen komen. Een plek waar we tot rust komen en onszelf opladen voor een nieuwe werkdag. Het is dan ook belangrijk dat je woning op een goede manier kan worden ingericht en verlicht. Vooral ‘s avonds wil je dat je de woonkamer en je slaapkamer sfeervol en naar eigen smaak kunt verlichten. Dit kan het ene moment donkerder zijn en een ander moment juist lichter of feller. Ook is het mogelijk dat je bijvoorbeeld met kleuren wilt kunnen werken die passen bij de sfeer, of die op de beelden van je televisie inspelen. Op het gebied van LED lampen zijn er de afgelopen jaren enorm veel innovaties geweest. Hierbij kun je denken aan de hoge kwaliteit LED lampen die je nu kunt kopen waarbij je de kleuren kunt veranderen en ook de sterkte in kunt stellen. Dan hebben we het nog niet eens over de mogelijkheden die de slimme LED lampen te bieden hebben. Denk hierbij aan de automatisch opererende lampen die reageren op jouw aankomst in het huis of verbonden zijn met je wekker.

Het voordeel van LED lampen

Een goede LED lamp kan enorm veel toevoegen aan je huis. Het is een beetje de nieuwe versie van de spaarlamp, maar dan effectiever en duurzamer. Een LED lamp gaat namelijk veel langer mee dan een normale lamp, omdat er geen fragiele onderdelen in aanwezig zijn die wél in spaarlampen of normale lampen te vinden zijn. Een LED lamp is daarnaast ook gemakkelijker aan te sturen met dimmers en kunnen in sommige gevallen ook verschillende kleuren creëren. Kortom. Met LED lampen krijg je veel meer controle over je verlichting in huis en ook over de stroomkosten.

Kun je LED lampen dimmen?

Men vraagt zich vaak af of je LED lampen zomaar kunt dimmen of niet. Het antwoord hierop is: nee, je kunt LED lampen niet zomaar dimmen. Stel, je vervangt een lamp in je woning door een LED lamp, dan kun je de dimmer van die oude lamp niet zomaar hergebruiken. Een normale dimmer, die je gebruikt voor normale peertjes en spaarlampen, spelen namelijk met de hoogte van het wattage om de lampen te doen dimmen. Hierbij krijgt de lamp dus effectief minder stroom, waardoor ze minder sterk zullen branden. Een dergelijke dimmer heeft echter geen effect op een LED lamp. Echter, kan het wel een defect veroorzaken. Vaak zal de LED lamp eerst gaan flikkeren en knipperen alvorens hij er mee stopt. Daarom is het dan ook belangrijk dat je een juiste dimmer aanschaft die speciaal is gemaakt voor de LED lampen.

Tip: Gebruik voor je tafel hanglamp een dimlicht zodat je eenvoudig een romantische sfeer kan creëren.

LED en Voltages

Er zijn allerlei soorten LED dimmers die je voor je lampen kunt kopen. Deze heb je voor zowel 230V en 12V. Het is belangrijk dat je bij de aanschaf van nieuwe LED lampen kijkt of er “dimbaar” op staat. Als dit er niet opstaat, heeft het geen zin om een LED dimmer aan te schaffen. Deze zal je LED lamp namelijk defect maken. Bij een LED lamp die gedimd kan worden is het belangrijk om te checken of er een transformator in de lamp zit of dat deze in de dimmer dient te worden geplaatst. Dit kun je zien aan het Wattage van de lamp. Is de lamp 12V? Dan betekent dit dat er een transformator tussen het stopcontact en de lamp moet komen. In de lamp 230V? Dan zit er een transformator in de lamp zelf. Het soort dimmer dat je gaat gebruiken dient hierbij aan te sluiten.

Verschillende LED dimmers

Wanneer je een dimmer koopt voor een LED lamp, is het dus belangrijk dat je kijkt naar de verscheidene elementen die hierbij horen. Zo dien je te weten of je lamp geschikt is voor een dimmer en welk Wattage het biedt. Een goede LED dimmer kan zowel bij de stalamp worden neergelegd of als aparte dimmer, maar ook als centrale dimmer, in de muur worden geïnstalleerd. Zodra je de juiste dimmer voor je LED lampen gevonden hebt, zul je er lang plezier van kunnen hebben. 

Tip: Kijk voor ruim assortiment hoog kwaliteit LED lampen eens bij ons aanbod van Calex LED lampen. Wist je trouwens dat Calex voor California Export staat?

Slimme LED lampen in je huis besturen

Er zijn tegenwoordig steeds meer slimme LED lampen die niet alleen met een dimmer, maar ook met een app kunnen worden aangestuurd. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden van je eigen LED lampen. Het voordeel van een app is dat je met een druk op de knop in kunt stellen hoe fel de lampen zijn en zelfs welke kleur te hebben. Met een dergelijke app kun je ook al scenario’s creëren waarbij de lampen bijvoorbeeld rustig aangaan wanneer je wekker afgaat. Mochten je LED lampen niet geschikt zijn voor een dergelijke slimme app, dan zijn dimmers dé beste oplossing voor het dimmen van je LED licht.

Tip: Een moderne hanglamp met een gedimt en zachte verlichting is de ideale “eye catcher” voor in je huis.