Industrieel wonen, stoer en stevig

Door Furnea
2 September 2019

Interieurstijlen: Industrieel

De industriële stijl is tegenwoordig een van de populairste die er zijn en dat heeft méér dan één reden. Als je ook je interieur industrieel wil inrichten, dan is het natuurlijk belangrijk dat je je aan bepaalde regels houdt. Net zoals dat bij elke woonstijl het geval is, onderscheidt de industriële stijl zich immers door een aantal opvallende kenmerken.

Wat houdt de industriële stijl nu precies in en waar moet je op letten als je het beste wil halen uit je woning? Onderstaande tips geven je alles wat je moet weten!

Alles over de industriële woonstijl

De industriële stijl is uniek in die zin dat verschillende elementen en designs met elkaar worden gecombineerd. Hieronder worden enkele handige richtlijnen gegeven om je woning een industriële look te geven:

1. Een stoere, mannelijke en robuuste look

Eerst en vooral is het belangrijk dat je de juiste look en feel creëert bij een industriële woonstijl. Er zijn ontzettend veel manieren om dat te doen. Eenvoudige designs, bepaalde kleurcombinaties en stevig, robuust meubilair maken allemaal deel uit van de industriële woonstijl. 

Richmond Interiors Kensington Salontafel - Furnea
kleur pastellen industrieel - Furnea

2. De beste kleuren voor een industriële woonstijl

Kleurgebruik is een van de bepalende factoren bij het inrichten van je woning. Bij de industriële stijl kies je best voor basiskleuren als zwart en grijs, aangezien deze het robuuste karakter van het interieur beter benadrukken. Ook worden materialen met opvallende kleuren vaak gebruikt, zoals beton (mede dankzij de grijze kleur en robuuste uitstraling) maar ook donkerbruine houtsoorten zoals eik.

3. Kies de juiste materialen als basis 

Vervolgens mag het belang van de juiste materialen voor je industriële woning niet onderschat worden. Zoals reeds vermeld zijn hout en beton erg goede keuzes. Ook bepaalde metalen (behalve chroom) en zelfs dierenhuiden passen perfect bij een dergelijke stijl. Een dierenhuid op een betonnen vloer, een tafel uit massief eikenhout en bijvoorbeeld gietijzeren decoratie zijn allemaal goede voorbeelden van elementen die je prachtig in je industriële stijl kan verwerken.

Materialen Industriele woonstijlen - Furnea
Vormen Industrieel - Furnea

4. De typische vormen binnen een industriële stijl

Ten slotte loont het ook de moeite om aandacht te besteden aan de vormen die in je industriële woning verwerkt worden. Bij de industriële stijl kunnen zowel ronde als strakke vormen gebruikt worden, zolang beide maar in balans blijven. Een rechthoekige eikenhouten tafel afgewisseld met zwarte, metalen krukjes met een rond zitvlak zijn daar een goed voorbeeld van. Vaak zit het hem in de details: zo zijn veel stoelen en tafels afgewerkt met kruis- of pinvormige poten. Ook worden houten elementen op die manier bewerkt dat ze het karakter van de ruimte stoerder en wilder maken!

Een complete industriële woonstijl creëren

De industriële stijl is uniek, zowel qua gebruik van materialen als kleuren, vormen en designs. Bovenstaand overzicht maakt het je iets gemakkelijker om de juiste keuzes te maken bij de zoektocht naar meubilair en decoratie. Zolang je de kerneigenschappen van deze stijl in het achterhoofd houdt, kan je echter niets misdoen. Het resultaat is een woning met een stoere, mannelijke look - die toch gezelligheid uitstraalt en functioneel is ingericht!

Davidi Design Grado serie
Richmond Interiors Kensington serie