Landelijk wonen, een continu gevoel van warmte in huis

Door Furnea
26 Juli 2019

De kenmerken van een landelijke woonstijl

Veel mensen die waarde hechten aan een gezellige en warme kamerinrichting kiezen voor een landelijke interieurstijl. Voeg daar het voordeel aan toe dat het allemaal niet zo nauw luistert als je kiest voor een landelijke inrichting. Met een paar natuurlijke elementen, zoals een eiken tafel, een verweerde kast en een robuuste bank breng je al snel een landelijk tintje in huis. 

Sober en functioneel design

Kenmerkend voor een landelijke interieurstijl is de sobere maar functionele vormgeving. Het meubilair heeft doorgaans een robuust karakter met een natuurlijke en warme uitstraling. Typische stoelen in een landelijke kamerinrichting zijn gestoffeerd met natuurmotieven of naturel meubelstoffen. Een model die je bijvoorbeeld veel ziet als eetkamerstoel is de oorstoel.

Rustieke en rustige sfeer

Bij het inrichten van een ‘landelijke’ woonkamer kun je gerust kiezen voor meubels met een verweerde uitstraling. Dat geeft immers een extra landelijke gevoel. Woonkamers met landelijke inrichting hebben een rustieke en rustige sfeer. Als je de landelijke sfeer echt goed uit de verf wil laten komen, maak dan zeker gebruik van prominent aanwezige balken. In veel boerderijen zijn deze balken ook goed zichtbaar. Naast stoere banken hebben woonkamers met landelijke stijl ook vaak elegante elementen zoals rieten stoeltjes of banken bekleed met linnen.

Kenmerkende elementen en accessoires 

Kenmerkende elementen in een landelijke inrichting zijn de massieve houten balken, verweerde buffetkasten en kroonluchters. Accessoires die geregeld terugkomen zijn manden en sfeerkleedjes zoals ramsvellen of schapenvacht. De vloer wordt meestal voorzien van brede planken van onbehandeld hout. De wanden zijn doorgaans wit, beige, of taupe. De stoffen zijn gewoonlijk linnen of katoen met een aaibare structuur. Ook zie je in een landelijke woonstijl ook patchwork en spreien.

Een landelijk interieur onderscheidt zich van bijvoorbeeld een industrieel interieur door het veelvuldig gebruik van accessoires. Een veelgebruikt woonaccessoire die je vaak ziet, is bijvoorbeeld het houten bijzettafeltje. Ook enorme vazen, keramiek en spiegels zijn een veel geziene decoratie. Daarnaast kun je denken aan houten fruitschalen of een houten krukjes. Overige elementen die naar voren komen zijn authentieke kachels of open haarden. Verder doen planten het natuurlijk ook goed in woonruimtes met landelijke stijl.

Slaapkamer 

De slaapkamer in een landelijk interieur heeft doorgaans een houten vloer. Bedden zijn vervaardigd van smeedijzer of hout, aangekleed met bijvoorbeeld gebloemde spreien. Meestal zijn ze voorzien van een houten ombouw, of een houten hoofdbord. Soms zie je dat oude luiken worden gebruikt als hoofdbord. Dat geeft de slaapkamer een extra authentieke landelijke sfeer.

3 tips die je niet mag vergeten

  • Hout mag in een landelijke inrichting eigenlijk niet ontbreken. Kies bijvoorbeeld voor een massieve houten eettafel. Het liefst één van donker eiken waar de nerven nog te zien zijn.
  • Maak gebruik van aardetinten; deze kleurtinten geven je interieur extra warmte.
  • Wees niet karig met kussens en plaids. Kies bijvoorbeeld voor een grote plofbank met veel kussens met zachte plaids. Als je lekker bent ‘neergeploft’ en naar het knisperende haardvuur kijkt, is de beleving van landelijk wonen compleet.