Scandinavisch woonstijl,natuurlijk en rustgevend

Door Furnea
7 September 2019

De Scandinavische woonstijl

Wanneer je aan Scandinavië denkt, denk je aan bossen met wilde dieren, fjorden en houten huisjes. De mooie elementen uit de natuur zie je terug in de inrichting van de Scandinaviërs. Deze rustgevende en vriendelijke stijl vind je niet alleen terug in Zweden of Noorwegen, maar is over de hele wereld populair. Wat houdt deze stijl nou eigenlijk in?

Rustgevende kleuren

Allereerst zijn de kleuren die bij deze stijl passen erg mooi en rustgevend. Het zijn kleuren die voorkomen in de natuur. Denk aan blauw, groen, grijs en vooral heel veel wit. Dit is omdat er lange en donkere winters in Scandinavië zijn. Door de kleuren licht en neutraal te houden worden de ruimtes niet te donker. Naast deze natuurtinten zijn pasteltinten ook populair.

Hout is onmisbaar in een Scandinavisch interieur

Houten vloeren, houten wanden of houten plafonds. Of een compleet houten badkamer. Het kan allemaal. In Scandinavië worden speciale bossen aangelegd voor de houtkap. Zoveel wordt het gebruikt. Het is belangrijk om voor een lichte houtsoort te kiezen zodat de ruimte niet te donker wordt. Wanneer dat niet mogelijk is kan je het hout in een lichte kleur verven.

Metaal en hard kunststof

Maar hout is natuurlijk niet het enige materiaal dat gebruikt wordt. Op de vloer vind je vaak kleden van dierenhuiden en in de meubels zit vaak metaal of hard kunststof verwerkt. Denk aan een houten tafel met metalen poten of juist een kunststof stoeltje met houten poten. Door het huis heen liggen her en der schapenvachtjes of warme plaids. De combinatie van verschillende materialen en kleuren maakt een Scandinavisch interieur nooit eentonig.

Gebruik van vorm en grafische lijnen

Ook zorgt het gebruikt van vorm en grafische lijnen ervoor dat het nooit saai wordt. Vaak staan de poten aan eettafels of stoelen schuin en wordt er gebruik gemaakt van oneven vormen. Toch zijn strakke lijnen wel heel belangrijk. Een opgeruimd interieur is van groot belang, dus te veel frutsels en tierelantijntjes zal je niet snel terugvinden in de Scandinavische stijl. 

Decoreren met planten

Wat je wel kan doen is je woning decoreren met planten. Planten zorgen voor kleur en geven een huiselijke uitstraling. Ook past het bij de natuurlijke stijl. Denk aan een vingerplant, vetplantjes, cactussen of een mooie varen. Er is genoeg keus want planten zijn weer helemaal in. Naast dat ze erg mooi zijn, hebben veel planten ook nog eens een positieve werking. Sommigen zijn luchtzuiverend, anderen zijn goed voor de gezondheid en weer anderen helpen je beter slapen. Reden genoeg om flink wat planten in je huis te zetten.

Kijk voor meer inspiratie rond op onze site.