Scandinavisch design is hot!

Door Furnea Content Team
1 Juli 2020

Scandinavisch design is hot!

Een Scandinavisch design is helemaal hot! Deze hippe stijl die bekend staat om haar zachte kleuren, natuurlijke tinten en rustige sferen, is steeds vaker te zien in woningen, maar ook in hotels, restaurants, koffietentjes en bedrijfsinrichtingen. De reden hiervoor is eigenlijk overduidelijk: de Scandinavische stijl is rustgevend, licht en op basis van de kleur wit. Hierdoor is het een stijl die in bijna elke omgeving kan worden geïmplementeerd en waar mensen zich snel prettig bij voelen. Om die reden komt de stijl dan ook veel voor bij mensen thuis. Dankzij de lichte pastelkleuren en vele natuurlijke elementen is het een sfeer die zorgt voor gezelligheid en rust. Iets wat menig mens een prettige combinatie vindt.

Waar komt de Scandinavische stijl vandaan?

De Scandinavische stijl omschrijft eigenlijk al waar deze stijl vandaan komt: Scandinavië. De stijl is gebaseerd op de vaak lichte en natuurlijke materialen die in Scandinavische huizen worden gebruikt. Zo zijn houten vloeren en lichtgrijze muren een veel voorkomende trend in Zweden en Noorwegen. In Scandinavië houdt men vaak van natuurlijke tinten en het gebruik van lichte kleuren. De reden voor de interesses in deze kleuren is dat men hier lange nachten kent in de winter. Daarom kiezen Scandinaviërs vaak voor lichte meubels en kleuren in huis. Deze lichte en rustgevende kleuren en materialen maken het dan ook een prettige omgeving die ook in perioden van korte dagen aanvoelen als een lichte omgeving. De Scandinavische stijl, die vaak wordt gecombineerd met de Bohemian of vintage stijlen, is een internationaal succes aan het worden en komt over de hele wereld terug.

Zo kwam de Scandinavische stijl naar Nederland

De Bohemian en vintage stijlen kennen we al een tijdje en worden al in allerlei landen uitgebreid ingezet om een woning gezellig te maken. Echter was het door middel van het combineren van vintage producten met de natuurlijke producten, dat de Scandinavische stijl bijna per ongeluk opnieuw werd uitgevonden in andere landen. Toen bleek dat die gezellige stijl al bestond en een naam had, kon men gemakkelijk kijken hoe die Scandinaviërs dit aanpakken. Zo was een populaire stijl geboren en deze verspreidde zich snel over onder andere naar Nederland. Zoals je hierboven al las, is de Scandinavische stijl tegenwoordig ruim vertegenwoordigd in allerlei bedrijven, instellingen en woningen.

Past de Scandinavische stijl in elke woning?

Ja, dat is namelijk het leuke aan de Scandinavische stijl! Het is een stijl die gemakkelijk kan worden geïmplementeerd in elke woning! Het leuke aan deze stijl is dat het op allerlei manieren en niveaus kan worden gebruikt. Zo kun je al beginnen met het inzetten van natuurlijke decoraties of accessoire in je huis, of het gebruik van een ruwe houten vloer. Hierdoor is het heel gemakkelijk om in te stappen in deze stijl en er langzaam meer van in te gaan zetten. Hierdoor kan men dan ook gemakkelijk gebruik gaan maken van de verschillende mogelijkheden die je in deze stijl hebt. Er zijn verschillende manieren om de Scandinavische stijl te implementeren in je woning of organisatie. Hieronder vind je aan aantal voorbeelden van hoe die Scandinavische stijl ook bij jou in huis kan worden gebracht.

De Scandinavische opgeruimdheid

Het klinkt misschien een beetje gek, maar je kunt de Scandinavische stijl al implementeren in je huis door wat dingen weg te halen. De Scandinavische stijl staat namelijk bekend om de opgeruimde kamers. Enkel het broodnodige en een aantal accessoires zijn welkom in een ruimte en hierbij worden lichtere en donkerdere kleuren effectief gecombineerd om met die weinige materialen toch een gezellige sfeer te genereren. De reden dat de Scandinavische stijl gebruik maakt van deze bijna minimalistische manier van inrichten komt uit Scandinavië zelf. De huizen in deze landen waren namelijk erg klein en daarom moest men zorgen dat enkel de broodnodige meubels aanwezig waren. Ook maakte deze minimalistische vorm van inrichten de ruimte (in combinatie met de lichte kleuren en contrasten) ruimer dan ze eigenlijk waren. Doordat de Scandinavische stijl nu natuurlijk ook in Nederlandse woningen en bedrijven wordt gebruikt, springt deze minimale vorm van inrichting er natuurlijk nog beter uit. Wil jij vandaag nog starten met het implementeren van die heerlijk rustgevende stijl? Neem dan een aantal overbodige meubelstukken weg en houd ook eventuele open kasten minimaal bezet.

Breng de natuur naar binnen!

Een groot onderdeel van de Scandinavische stijl is het in huis brengen van de natuur. De huizen van deze landen staan bekend om hun natuurlijke uitstraling en combinaties van groen- en houtwerk. Het zijn vaak exact die twee elementen die men beschrijft als rustgevend en gezellig. Wellicht zijn deze twee materialen dan ook de verborgen kracht achter het succes van deze stijl in Nederland. Een manier om deze stijl gemakkelijk in jouw huis te implementeren is om gebruik te maken van planten. Een plant zorgt dat je huis meer kleur krijgt en natuurlijk voor een schonere lucht! Een mooie plant kan je huis leven geven en werkt bijzonder rustgevend. Hierbij is het belangrijk om te werken met grote planten, die bijvoorbeeld naast een kast op of een schap kunnen staan. Zo kun je het groen van de planten laten contrasteren met de lichte kleuren van het interieur. Zoals we hierboven al besproken, zijn die contrasten tussen licht en donker een van de vormen om deze stijl te implementeren. Een goede combinatie van wit en groen kan dan ook wonderen doen.

Kleine grijze tapijten of vellen

Om nog dieper in te spelen op die ‘natuurlijke’ feel van de Scandinavische stijl: vervang de kleine meubelstukken of decoraties in je huis door natuurlijke decoraties. Zo is het in deze stijl helemaal hot om gebruik te maken van kleine tapijten. Hierbij wordt gekozen voor de natuurlijke kleuren, zoals grijs of een licht groen. Ook maakt men gebruik van bijvoorbeeld een berenvacht of andere dierenvacht. Een dergelijk vloerkleed brengt letterlijk de natuur in huis en het past mooi bij de kleuren die de Scandinavische stijl kenmerkt. Het draait bij deze stijl allemaal om kleine tapijten of vellen. Geen grote alles overbruggende vloerkleden die onder de salontafel liggen, maar kleine vellen of papieren die enkel gedeelten van de vloer bedekken. Zo kan men bijvoorbeeld een grijs tapijt met een berenvel combineren in de woonkamer. Dit geeft het geheel een speelse en natuurlijke stijl die rust geeft aan het oog.

De gouden tip bij dergelijke vloerkleden is om gebruik te maken van een kleur die past bij de kleur bij de vloer. Heb je bijvoorbeeld een lichte houten vloer, dan passen grijze en bruine tinten perfect bij die vloer. Hierbij combineer je contrast met complementaire kleuren en dit genereert rust en sluit helemaal aan bij de Scandinavische stijl!

Veel licht en zachte kleuren

Nu we het toch over kleuren hebben: de beste manier om je huis om te toveren in een Scandinavisch paradijs is door gebruik te maken van bepaalde kleuren. Ook dien je bepaalde kleuren voortaan uit je huis te verbannen. Zo zijn rood, oranje en geel niet erg passend voor deze stijl. De Scandinavische stijl ademt natuur en zachtheid. Kleuren als groen, bruin, grijs en wit vormen dan ook de basis van het kleurenpalet. Deze kleuren kun je mixen en combineren op een manier die jij gepast vindt en hierbij kun je zelf bepalen welke kleuren je voor welke meubels, muren of vloeren gebruikt. Hierdoor kan het dan ook goed gebruikt worden voor het samenstellen van de verschillende mogelijkheden. De basis van een Scandinavische woonkamer is witte of lichtgrijze muren. Hierbij kun je accenten gebruiken van lichte groene tinten. Vervolgens kun je contrasten aan gaan brengen met de juiste planten, houten vloeren of donkere meubels.

Gebruik veel houtwerk in lichte kleuren

Het verwerken van de juiste kleuren staat dus aan de basis van een goede stijl. Echter kun je ook gebruik maken van houtsoorten om je muren of vloeren af te werken. De Scandinavische stijl staat namelijk bekend om de enorme hoeveelheid hout. In principe is iedere houtsoort geschikt voor deze stijl, maar het is wel verstandig om gebruik te maken van de lichtere houtsoorten. Veel houtwerk staat aan de basis van een echte Scandinavische woning en hierbij wordt voornamelijk gewerkt met beukenhout, berkenhout en essenhout.

Deze houtsoorten hebben namelijk van zichzelf al een lichte tint, wat helemaal bij deze stijl past. Zoals we in het begin van deze blog al bespreken, houden de Scandinaviërs van veel licht in hun huis door een gebrek aan buitenlicht in de lange, donkere winters. Kortom, door een lichte houten vloer of houten wandbekleding te gebruiken, zal de stijl helemaal tot leven komen in jouw woning of bedrijf. Tip: ook het gebruik van lichte houten meubels, zoals tafels of kasten, kan een hoop doen.

Natuurlijk licht

Licht is dus een hele belangrijke factor voor de Scandinaviërs. Een huis in deze stijl is dan ook egaal verlicht. Overdag is er genoeg reflectie van de lichte meubels en muren, dat het daglicht de ruimtes op een goede egale manier verlicht worden. In de avond kies je voor een aantal mooie hanglampen die de ruimte egaal kunnen verlichten. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van een grote hanglamp boven de eettafel en een aantal kleine lampjes in kastjes of bij stoelen. Zo creëer je een natuurlijke doch gezellige sfeer in je woning.

Dankzij het gebruik van natuurlijk licht en de vele lichte meubels, zal je jezelf ook veel energieker voelen gedurende de dag. Licht heeft namelijk een direct invloed op hoe wij ons voelen en hoeveel energie we ervaren.

De strakke lijnen in je woning

Ben je op zoek naar een manier om de Scandinavische stijl op een effectieve, snelle manier te implementeren in je huis of zaak? Kies dan voor meubels met strakke lijnen. Geen rondingen, maar harde 90 graden hoeken. Vierkanten, rechthoeken, et cetera. Deze meubels in combinatie met veel natuurlijk licht kunnen jouw huis direct omtoveren in een echt Scandinavische omgeving. In onze Furnea onlineshop kun je gemakkelijk zoeken op de meubels met strakke lijnen.

Scandinavische stijl met Furnea

Omdat wij het belangrijk vinden dat je op gemakkelijk de beste Scandinavische stijl meubels en accessoires kunt vinden, hebben wij onze onlineshop hier speciaal voor ingericht. Zo kun je bij het kopje ‘inspiratie’ direct zien welke meubels en accessoires allemaal bij elkaar passen en hoe jij jouw huis makkelijk om kunt toveren in een Scandinavisch paradijsje. Hierbij kun je direct op de meubels of accessoires klikken die jij passend vindt en heb je de mogelijkheid om ze direct te bestellen.

Waarom kopen bij Furnea?

Wij bieden enkel de beste kwaliteit, van de beste merken, voor de beste prijs. Hierdoor wordt het betaalbaar om jouw huis een keer een goede make-over te geven. Daarnaast bieden wij zeer interessante retour- en betaalmogelijkheden. Zo zorgen we er samen voor dat jij op een prettige en snelle manier aan jouw meubels komt en dat je zonder problemen jouw huis om kunt toveren in een heus paradijs. Heb je vragen of ontvang je graag advies over hoe jij de Scandinavische, of andere, stijl het beste kunt implementeren in jouw woning of kantoor? Dan kun je ook langskomen bij onze showroom in Schiedam! Daar geven we je graag meer informatie over de mogelijkheden en welke producten hier goed bij zouden passen. Wij zorgen dat de koffie voor je klaarstaat! Natuurlijk kun je ook contact met ons opnemen door ons te bellen of te mailen. Zo kunnen wij jou begeleiden voor, tijdens en na je aankoop. Samen zorgen we dat jouw huis nog meer als een thuis gaat voelen.