Welke vloerkleden zijn geschikt voor vloerverwarming?

Door Furnea
5 Juni 2020

Welke vloerkleden zijn geschikt voor vloerverwarming?

Je hebt het vast wel een keer horen zeggen: leg geen vloerkleden op je vloer neer als je vloerverwarming hebt! Het kan de effectiviteit van je vloerverwarming verstoren of in de brand vliegen. Niets van het bovenstaande is waar, vooral het idee dat je vloerkleed in de brand zou vliegen van de warmte. Echter zijn er wel een aantal belangrijke zaken die je moet weten voor je een vloerkleed kiest. In deze blog vind je dan ook een aantal weetjes en tips voor het aanschaffen van vloerkleden bij vloerverwarming. 

Kleden en vloerverwarming, gaat dat samen?

Kleden en vloerverwarming, gaat dat nou wel of niet samen? Wat gebeurt er nou eigenlijk met die warmte die klem komt te zitten onder een vloerkleed? Trekt die er langzaam doorheen, trekt die er via de zijkanten uit of raakt die verloren? Maakt het nog uit wat voor een vloerverwarming je hebt? Zijn er speciale vloerkleden voor bij vloerverwarming? Het zijn allemaal vragen die mensen zich afvragen wanneer ze vloerverwarming of een vloerkleed aan willen schaffen. Het zijn hele logische vragen, want meestal kies je voor vloerverwarming omdat deze veel efficiënter is dan een normale verwarming. Het zou dan ook jammer zijn als een vloerkleed de effectiviteit hiervan verminderd.

Kayoom Anouk
Kayoom Orlando

 

Welke soort vloerverwarming je kunt hebben

Het kiezen van de juiste vloerverwarming hangt helemaal af van de situatie. Er zijn in principe drie soorten vloerverwarming die veel voorkomen in woningen. De oudste en meest voorkomende soort is de natte vloerverwarming. Dit is een systeem waarbij de verwarmingsbuizen van de vloerverwarming in beton worden gestort. Hierdoor wordt de effectiviteit geoptimaliseerd en kan de vloer gemakkelijk gelijk worden gelegd aan omliggende vloeren. Een tweede vorm van vloerverwarming is de droge vloerverwarming.

Hierbij worden de buizen in de vloer gefreesd, waardoor het gros van de vloer kan blijven liggen. Dit is een minder invasieve manier die in principe net zo effectief is als de natte vloerverwarming. Een derde mogelijkheid, die in de laatste jaren populariteit gewonnen heeft, is de elektrische vloerverwarming in combinatie met zonnepanelen. Hierbij wordt de verwarming voorzien door elektriciteit die voorzien wordt door de zon. Dit is een duurzame vorm van vloerverwarming die op termijn veel geld kan schelen. Welke vorm van de vloerverwarming je kiest heeft geen invloed op de vloerkleden. Elk systeem heeft namelijk dezelfde hoeveelheid warmte en warmteverdeling.

Vloerkleden met anti-slip en vloerverwarming

Welke vloerverwarming je kiest heeft dus niet direct effect op welk vloerkleden je kunt kiezen. Ook hoef je geen rekening te houden met welke vloerverwarming je kiest wanneer je al vloerkleden hebt liggen. Een van de belangrijke elementen die je wel dient te overdenken wanneer je een vloerkleed en vloerverwarming wilt gaan combineren is of je vloerkleed een anti-slip mat heeft of niet. Bij Furnea bieden we allerlei kleden met anti-slip en deze kunnen gemakkelijk gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming. Hierbij heb je namelijk te maken met materialen die niet reageren op de warmte. Het hebben van een anti-slip mat raden wij altijd aan, omdat het de veiligheid van het vloerkleed enorm verbeterd. Of je nou vloerverwarming hebt of niet, een anti-slip kan altijd!

Vloerkleden van Furnea

Bij Furnea vind je een breed aanbod aan vloerkleden in allerlei soorten en maten. Hierbij vind je ook vloerkleden met een backing. In principe kunnen vloerkleden met een backing goed tegen vloerverwarming. Het enige risico dat je hierbij loopt is dat deze backing na verloop van tijd los gaat laten. Mocht je dit risico niet willen lopen, dan kun je makkelijk gebruik maken van de vele andere vloerkleden die je bij Furnea kunt vinden. Heb je een vloerkleed gezien in onze onlineshop en wil je zeker weten dat deze tegen vloerverwarming kan? Neem dan gerust contact met ons op of kom gezellig langs in onze showroom in Schiedam

Dikke vloerkleden vs dunne vloerkleden

Zoals je hierboven kon lezen, maakt het niet uit welke vloerverwarming je gebruikt of welk vloerkleed je koopt. Deze kunnen bijna altijd op een goede manier samen gaan. Enkel vloerkleden met een backing kunnen soms los gaan laten. Je kunt dan ook praktisch elk vloerkleed dat je mooi vindt aanschaffen en op een vloer met vloerverwarming leggen. Het enige punt waar je rekening mee kunt houden is de dikte van het vloerkleed. Hele dikke hoogpolige vloerkleden zullen de warmte minder gemakkelijk geleiden dan een laagpolig vloerkleed. Uiteraard is het hebben van een dik kleed geen ramp, maar als je wilt kiezen voor het beste effect, kun je het beste voor een minder dikkere variant gaan.