Meubelen onderhouden: tips & advies van onze experts!

Door Claudia G.
13 September 2022

Meubelen onderhouden: tips & advies van onze experts! 

Heb je net nieuwe meubels gekocht? Dan is het belangrijk dat je ze goed onderhoudt en reinigt. Want op die manier gaan ze zoveel langer mee. Als je niet goed weet hoe jij je houten, aluminium of stoffen meubels moet onderhouden, is het handig om deze blog te lezen. Je vindt er namelijk enkele handige meubelonderhoud tips van onze experts!

Waarom een goed onderhoud van je meubels zo belangrijk is

Het maakt niet uit hoe kwalitatief de meubels zijn die je koopt, als je ze niet onderhoudt, kunnen ze snel stukgaan. En dat is wel het laatste wat je wil! Daarom is een goed onderhoud uiterst noodzakelijk. Door je meubels regelmatig goed te reinigen en ze eventueel te behandelen met een speciaal product ter bescherming, gaan ze vele jaren langer mee en heb je er dus meer plezier aan. Doordat je dan geen nieuwe meubels moet kopen, spaar je ook nog eens veel geld uit.

Uiteraard zijn er materialen die nauwelijks onderhouden moeten worden, zoals aluminium. Maar ook als je aluminium of roestvrijstalen meubels hebt, is het nog belangrijk om ze goed te reinigen. Want zo blijven ze hygiënisch en proper. Dat is van extra belang met kids in huis!

Welke meubels zijn onderhoudsvriendelijk? 

Vind je het maar niets om je meubels regelmatig te moeten behandelen met verschillende producten? Dan kan je er ook voor kiezen om onderhoudsvriendelijke meubels te kopen. In dat geval kijk je het best niet naar houten meubels, want deze vergen meestal wel wat onderhoud.

Aluminium en roestvrijstaal zijn dan wel weer onderhoudsvriendelijke materialen. Koop dus eerder aluminium meubels in plaats van houten meubels als je zo weinig mogelijk tijd wilt verliezen aan het onderhoud. Wil je toch erg graag houten meubels kopen? Dan kies je het best meubels die afgewerkt zijn met een extra beschermingslaagje. Dat laagje zorgt er namelijk voor dat ze veel eenvoudiger te reinigen zijn. 

Dit zijn de beste reinigings- en onderhoudsproducten

Een goed meubelonderhoud begint met het uitzoeken van de juiste producten. Er zijn heel wat verschillende soorten en merken op de markt. Kiezen is dus niet makkelijk. Maar het beste onderhoudsproduct voor je meubels en toebehoren, hangt vooral af van het materiaal dat je wilt behandelen. In het assortiment van Oranje Furniture Care, dat je terugvindt in onze webshop, vind je alvast een goed onderhoudsproduct voor vrijwel ieder materiaal. Dit topmerk is een verrijking voor onze webwinkel, omdat het hele doeltreffende producten maakt waar je de levensduur van je meubels aanzienlijk mee verlengt.

Ben je eerder op zoek naar het beste onderhoudsproduct voor het onderhoud van je keukenblad? Dan is het een goed idee om de producten van Montapanel te bekijken. Voor ieder materiaal en elk soort meubel is er dus het ideale product. Het is wel belangrijk dat je kiest voor een goed merk, omdat je er zo zeker van bent dat je meubels op de juiste manier behandeld worden. Gebruik ook nooit een product voor hout op glas of omgekeerd. Vind je dit allemaal een beetje verwarrend? Geen probleem, want als je besluit om een meubel te kopen bij Furnea, krijg je onderaan de pagina te zien met welk product je het kan onderhouden. Zo hoef je zelf niet meer op zoek te gaan!

Zo zorg je voor een goed meubelonderhoud

Heb je net een nieuw meubel gekocht? Dan vrees je misschien dat je het gaat beschadigen door het slecht te onderhouden. Maar geen nood, dankzij de tips van onze meubelexperts kan jij je meubels niet alleen optimaal onderhouden, maar er ook voor zorgen dat de levensduur verlengd wordt. Het is dus een goed idee om deze tips voor meubelonderhoud door te nemen.

Onderhoudstips voor houten meubels

Houten meubels zien er ontzettend elegant uit. Ze voegen dan ook warmte toe aan je interieur. Daarnaast zijn ze erg duurzaam. Maar het nadeel is dat ze niet zo onderhoudsvriendelijk zijn. Je hebt er dus wat werk aan. Het is ook erg belangrijk dat je ze juist onderhoudt, omdat je ze anders kan beschadigen. Maar geen nood, want met onze onderhoud tips voor houten meubels lukt het je zeker. Het eerste advies is om nooit agressieve producten te gebruiken voor het reinigen van houten meubels. Ook een te natte of ruwe spons gebruiken, is geen goed idee. 

hout onderhouden

Om je houten meubel te reinigen kies je dus het best voor een zacht doekje dat maar een klein beetje vochtig is. Is er hardnekkig vuil aanwezig op je houten meubel? Dan is het belangrijk om een houtreiniger te gebruiken. Pledge is daar een goed voorbeeld van, maar ook in het Oranje Furniture Care assortiment vind je daarvoor de juiste producten terug, zoals de Wood Care Kit en Cleaner. Het fijne van de Oranje Furniture Care producten is dat specifiek gemaakt zijn voor het onderhoud van een bepaalde houtsoort of afwerkingslaag. Zo ben je er helemaal zeker van dat je je meubel niet beschadigt. In de Wood Care Kit vind je bovendien niet alleen een houtreiniger, maar ook producten waarmee je de levensduur verlengt. Let dus op, want de Wood Care Kit is verkrijgbaar in verschillende varianten. 

Behandelen met lak, wax of olie 

Houten meubels reinigen doe je dus met een zacht doekje dat niet te nat is en een mild product dat gemaakt is voor het reinigen van hout. Maar daar stopt het niet als je zo lang mogelijk van je houten blikvanger wilt genieten. Want een houten meubel onderhoud je het best ook met lak, wax of olie. Op die manier geef jij je houten meubels een extra beschermlaagje waardoor de levensduur wordt verlengd. 

Of je nu het best lak, wax of olie gebruikt, hangt af van de afwerking van je meubel. Houten meubels met een laklaagje dien je dus met lak te onderhouden, meubels met een olielaagje met olie, enzovoort. Als het houten meubel onbehandeld is, kan je ook kiezen voor was. Het aanbrengen van een extra beschermlaagje doe je het best om de zes maanden.

Extra advies

 • Stof gelakte houten meubels regelmatig af, want deze trekken meer stof aan 
 • Behandel geoliede houten meubels vaak genoeg met olie(ongeveer 3x per jaar) 
 • Stel houten meubels nooit te lang bloot aan zonlicht
 • Gebruik altijd onderzetters 

Onderhoudstips aluminium meubels

Aluminium meubels zijn erg leuk om in huis te hebben, omdat ze nauwelijks onderhoud vergen. Aluminium meubels onderhouden is dan ook geen moeilijke klus. Al wat je daarvoor hoeft te doen, is ze reinigen met warm water en een sponsje of doekje. Let er wel op dat het sponsje niet te ruw is, zodat je geen krassen achterlaat. 

Zijn er hardnekkige vlekken te bespeuren? Dan kan je deze aanpakken met enkele huismiddeltjes. Zo is azijn een goed schoonmaakmiddel voor aluminium. Vooral als het geoxideerd is. Door dit te mengen met bloem verkrijg je een pasta dat plekken erg doeltreffend verwijdert. Een ander goed huismiddel voor het reinigen van aluminium meubels is groene zeep gemengd met lauwwarm water. 

Extra advies

 • Gebruik nooit schuurproducten voor het reinigen van aluminium 
 • Spoel het meubel altijd goed na
 • Maak geen gebruik van microvezeldoeken 

Onderhoudstips spiegelglas

Spiegelglas heeft net als aluminium weinig onderhoud nodig. Echter is het niet altijd even eenvoudig om spiegels te reinigen. Vaak blijven er nog lelijke strepen achter. Maar als je kiest voor het juiste reinigingsproduct, zal je daar niet zoveel last van hebben. In dat geval is de Onderhoudsset voor Hoogwaardige Glassoorten een aanrader. Je kan het ook gebruiken voor het reinigen van glas. Ook ideaal dus voor het schoonmaken van je vitrinekast!

Een sopje met heet water met een klein beetje afwasmiddel in, doet het ook altijd goed voor het reinigen van glas en spiegels. Goed afdrogen is eveneens erg belangrijk. Dan heb je namelijk minder kans op strepen. Als je na het poetsen toch strepen opmerkt, kan je deze verwijderen met wat krantenpapier.

Extra advies

 • Gebruik een microvezeldoekje voor het reinigen van spiegelglas
 • Verwijder vlekken eerst met zeep voordat je een speciaal product gebruikt
 • Spoel goed na met warm water om zeep op te lossen 

Onderhoudstips stoffen meubels

Stoffen meubels vergen ook veel onderhoud, want vlekjes die op stof komen, kan je er natuurlijk niet zomaar afvegen met een vochtig doekje. Al hangt dat af van het soort stof. Leder of namaak leder kan je namelijk wel makkelijk reinigen. Vooral als het gaat over erg glad leder. Wil jij lederen meubels onderhouden? Dan kan je dat perfect met de Leather Care Kit van Oranje Furniture Care. Voor extra bescherming kan je ook deze kit gebruiken. Namaak-leder maak je dan weer het best schoon met de Leatherlook Care Kit

textiel onderhouden

Wil je andere stofjes onderhouden, zoals polyester en katoen? Dan raden wij je eerder de Royal Textile Care Kit aan. Je hoeft echter geen volledige kit te kopen als je dat niet wenst, want je kan de producten ook apart aanschaffen. Bij het reinigen van stoffen meubels is het niet alleen belangrijk dat je het juiste product gebruikt, maar ook dat je stof goed verwijdert. Het is dus geen overbodige luxe om je stoffen bank of stoel te stofzuigen voordat je er met een vochtig doekje overgaat.

Extra advies

 • Gebruik liever een microvezel doekje in plaats van een ruwe spons 
 • Zet je ramen open tijdens het schoonmaken zodat de stof van je meubel snel droogt 
 • Verwijder vlekken zo snel mogelijk 

Uitzonderingen: meubels met een afwerkingslaagje

Ondertussen weet je al hoe je bepaalde materialen moet reinigen, maar er zijn ook enkele uitzonderingen. Houten meubels die van een bijzondere afwerking voorzien zijn, vergen namelijk een ander soort onderhoud. Want het is belangrijk dat dit laagje niet aangetast wordt. In onze webwinkel vind je bijvoorbeeld heel wat meubels die een mooie hoogglans afwerking hebben. Dankzij deze afwerking zien de meubels er niet alleen luxueus uit, maar zijn ze ook makkelijker te reinigen. Het beste product voor het reinigen van hoogglans meubels is de Hoogglans Reiniger van Oranje Furniture Care.

In het Oranje Furniture Care assortiment vind je nog enkele andere reinigsproducten voor het schoonmaken van meubels met verschillende soorten afwerkingen, zoals de Matlak reiniger. Onderschat het belang van het juiste product voor de reiniging niet!

Vergeet ook niet om je vloer te onderhouden 

Net zoals je meubels, verdient je vloer een goede verzorging. Het zou namelijk jammer zijn als je meubels er piekfijn uitzien en de vloer er maar afgeleefd bij ligt. Hoe jij je vloer het beste kan onderhouden, hangt af van het materiaal waaruit het vervaardigd is. Eigenlijk kan je beroep doen op bovenstaande meubel onderhoud tips, omdat het ongeveer hetzelfde advies is. Een houten vloer voorzie je dus best van een lak-, wax- of olielaagje, tapijt dien je grondig te stofzuigen, enzoverder.

Maar wat nu als je wilt een pvc vloer onderhouden? Pvc is geen moeilijk materiaal om te verzorgen. Je kan voor een optimaal onderhoud de producten van Floorify gebruiken. Dat is aangeraden, want het verlengt de levensduur. Het is ook wel belangrijk om bij de reiniging van een pvc vloer geen te heet water te gebruiken, want zo kan er schade ontstaan. 

Onderhoudsproducten kopen bij Furnea 

Er zijn natuurlijk veel plaatsen waar je onderhoudsproducten kan kopen, maar als je besluit om je onderhoudsproducten bij Furnea te kopen, geniet je van een aantal extra voordelen. Zo hoef je niet te betalen voor de bezorging en krijg je korting als je het samen bestelt met je meubels. Daarnaast weet je bij Furnea altijd welk product je moet kopen, want dat staat vermeld rechts onderaan de pagina. Het grote voordeel daarvan is dat je je nooit kan vergissen.

Bij ons vind je ook producten van de beste kwaliteit, want wij werken samen met Oranje Furniture Care. Heb je nog vragen over bepaalde onderhoudsproducten of wil je advies over meubels? Dan kan je altijd bij ons terecht!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd
* Verplichte velden
Versturen